реклама 468

петък, 13 март 2009 г.

Кризисно активизиране на престъпността

Кризисно активизиране на престъпносттаcriminal

Работейки си лекичко и пийвайки ледена бира в топлия си офис, чух по радиото как министър МихаиУ Миков отчита ръст в престъпността. Браво! Абсолютно адекватна оценка. Точно така е, има ръст в престъпността. Въпросът е защо. Аз си мислех, че е, защото организираната престъпност и МВР свободно преливат едно в друго, винаги са били и са в топли отношения и особено след пребиваването на Румен Петков в силовото ведомство, престъпността почти не обръща внимание на полицията и жандармерията, защото знае, че оттам не ги застрашава нищо. Мислех си също, че може би престъпниците стават по-дръзки и нагли, защото медиите не крият от тях, че предстоят съкращения в МВР и че тази неделя за четвърти пореден път полицаите ще протестират против политическото ръководство на министерството. Ако аз бях престъпник, с право щях да заключа, че полицай пред уволнение, който се стяга вдругиден да псува под прозореца на министъра си своето мизерно съществуване, което не му позволява да отгледа достойно децата си, едва ли ще тръгне да ме гони и едва ли ще даде всичко от себе си, за да предотврати или разкрие престъплението, в което аз ще вложа пари, надхвърлящи годишния бюджет на семейството му. Понеже не съм много умен, мислех си, че престъпленията се увеличават именно поради тези причини, както и поради непогрешимото правило, че в края на всяко социалистическо управление всичко се скапва – все пак всяко социалистическо управление е диктатура на некадърността, не друго. Но, не. Според МихаиУ Миков причината за увеУичението на престъпността е другаде. А именно в световната икономическа криза.

По вина на същата тази криза вчера валя дъжд, кучето ми се окаля и трябваше да го къпя. Пак по нейна вина ми расте дълъг и дебел косъм в дясната ноздра, боли ме много, когато го скубя, чак сълзи ми излизат, но после пораства пак. Ето че кризата е виновна и за активизирането на престъпността в България, точно както е виновна за спирането на европейските пари и корупцията. Дори мога да си представя какво става в главата на престъпника. Току-що е обрал пенсията на някоя бабичка (да предположим, че е дребен битов престъпник – кокошкар от малцинствата, защото с другите престъпници МВР дори няма намерение да се занимава), прибрал се е вкъщи и се е разхвърлял по потник пред телевизора. Тъкмо жена му му е сервирала ракията и салатата и той и е отвъртял топъл съпружески шамар за благодарност, когато от новините научава, че борсовите индекси са достигнали исторически минимум и банките в Щатите разпродават на безценица обезпеченията по лошите си кредити (тоест къщите на хората), за да минимизират загубите. Пазарите на метали се свиват, което удря по логистиката, това води до ново покачване на индекса на безработицата и следователно до нов борсов срив, основан на фундаменталния анализ и екстраполиран върху техническия, на който се уповават дребните инвеститори. Стресиран от тази информация, дребният битов престъпник от малцинствата, без дори да дояде салатата си, а само гаврътвайки ракията на екс и зашивайки още един шамар на жена си, става, облича се и излиза да обере още една бабичка, защото нищо не се знае и в този несигурен свят утрешният ден е под въпрос.
mikov
Ето как световната криза влияе върху престъпността у нас и ето защо министър Миков е принуден да взима мерки срещу нея и да „увеличи полицейския състав в много областни дирекции”. За мен остава тайна как ще протекат едновременно в МВР процесите на съкращения и на увеличение на полицейския състав, но може би това е въпрос, който надхвърля скромните измерения на интелекта ми. Може би Миков ще уволнява от едни управления, за да назначава в други. Вероятно в управленията, където няма престъпност, полицаите са излишни и ще бъдат съкратени. Обаче там, където по вина на все онази същата криза престъпността се активизира, ще се наложи назначаване на нови полицаи и това ще са именно съкратените полицаи. От управление А уволняваш 10 души, назначаваш 5 в управление Б и по този начин хем си направил съкращения, хем си увеличил полицейския състав за борба с активизираната от кризата престъпност. Разбира се, има едно миниатюрно неудобство, а именно това, че съкращения ще трябва да се правят в тези управления, където няма активизирана престъпност, и, следователно, не се налага увеличение на полицейския състав. Как да направим така, че в дадени управления да не се активизира престъпността? Ами, много просто. Ще забраним в съответните общини разпространението на вестници и ще изземем телевизорите на населението. Така населението, включително и престъпният контингент, няма да научава новини за развитието на световната криза и следователно не можем да се опасяваме, че престъпността ще се активизира, защото, както правилно анализира министър Миков, престъпността се активизира само по една причина и тя е световната криза, а като не се чува нищо за тази криза, нищо не се и активизира. Много ясно. Но защо при това положение не изземем телевизорите на всички българи и не забраним вестниците въобще. Тогава никой нищо няма да чуе за кризата, никой никаква престъпност няма да активизира и полицаите ще бъдат само съкращавани, но не и назначавани. Защо, наистина, не се направи това? Не знам…


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Перник - актуална информация за региона