реклама 468

неделя, 10 май 2009 г.

Струма излезе от коритото си, Искър повишава нивото си опасно

Вестник Новинар
Водна стихия удави Софийско

[08-06-2005] от Екип "Новинар"
Баба Станка от пернишкия кв. "Църква" се чудеше как ще покрие щетите от пороя със 100 лв. пенсия. Снимка Ани ПЕТРОВА

Доброволци от селата край София помагаха на екипите на Гражданска защита, като носеха торби с пясък, за да бъде изградена дига около язовир "Искър". Снимка Борис ВОЙНАРОВИЧ

Десетки хора пострадаха от наводненията в столицата. Снимка Борис ВОЙНАРОВИЧ

Близо до пернишкия кв. "Изток" се беше събрало повече от метър вода. Пожарникарите изпомпваха водата повече от четири часа. Движението беше отбито. Снимка Ани ПЕТРОВА

Големи пло
щи от крайните столични квартали бяха непроходими след поройните дъждове. Снимка Борис Войнарович

Екипи на Гражданска защита бутаха "Лада Нива", която беше заседнала под един от мостовете в Перник вчера. Снимка Ани ПЕТРОВА

Баба Станка от пернишкия кв. "Църква" се чудеше как ще покрие щетите от пороя със 100 лв. пенсия. Снимка Ани ПЕТРОВА

01/08

"Беше 5,20 ч във вторник сутринта. Чух кучето Шаро да лае на двора, понякога идват крадци и затова станах да видя какво става." Това разказа през сълзи 76-годишната Станка Иванова от пернишкия кв. "Църква", който е един от най-тежко пострадалите след наводненията в нощта срещу вторник. "Навън валеше като из ведро. И изведнъж - ужас. Целият ми двор беше пълен с вода, доматите, градината, всичко. Още не беше се развиделило, добави жената. Отидох до курника, но от 10-те ми кокошки 7 вече се бяха удавили. Викам, ще ида до мазето да взема кофи за водата. Мазето е високо 2,5 метра. Цялото беше плувнало във вода - буркани, вехтории, всичко."
Станка се опитала да се обади в Гражданска защита, но там линията била непрекъснато заета. Около 20 къщи от квартала са наводнени. "След това се обадих на кмета да дойде", спомни си още жената. Тя се вайкаше, че не знае какво ще прави сега, защото няма пари да покрие щетите и половината й животни, от които живее, са измрели.
След потопа в областната администрация в Перник е обявено бедствено положение. Екипите на Гражданска защита, пожарната и полицията са вдигнати на крак. Извикана е помощ и от София. Повечето екипи обаче не могли да стигнат до центъра на града, защото всички подстъпи били блокирани. Започва отводняване. Нивото на р. Струма и р. Рударци, които минават през града, заплашително се покачва. Към 10 ч се взима решение дигата на р. Струма да бъде вдигната. Според изчисления на експертите, ако нивото на реката прехвърли дигата, целият град ще се наводни за 12 мин с ниво на водата около 8 метра. До критичното преливане оставали 30 см. Тролеите и градският транспорт в града също били застопорени за около час. Депото на тролейбусите беше залято с около половин метър вода и беше абсолютно непроходимо. Местните хора не помнят такъв потоп от 30 години насам. Последното голямо наводнение в областта е било на 8 юни 1994 г.
Междувременно в столичните квартали "Надежда", "Обеля" и Нови Искър също имаше десетки мазета и наводнени помещения. От жандармерията бяха изпратени 2 БТР-а, които да помагат на екипите за отводняването. Столичните пожарникари бяха готови да евакуират жителите на Долни Богров. Около 20 автомобила бяха заседнали в 2-метрова локва под моста на влизане в Перник. Местна жителка се опитала с "Фолксваген Поло" да премине въпреки ограничителните табели. Около час екипите на Гражданска защита се опитваха да извадят колата и нейната шофьорка. Друга кола на МОСВ също беше заседнала във водата. Абе винаги с тая "Лада-Нива" съм минавал навсякъде, не знам какво стана, разказа шофьорът, служител на министерството, който пожела да остане анонимен. Десетки други хора се бяха събрали по всички мостове в града и гледаха бурните води, които повличаха след себе си камъни, пръст и дървета.
Изпускането на водите на язовир "Студена" започна по оперативен план. По поречието на реката и на критичните точки на територията на общината са назначени постове за наблюдение. В община Радомир Струма също е излязла от коритото си. Разрушени са подпорите на стар дървен мост, залети са дворни места и стопански сгради. В община Божурище водната стихия също нанесе много щети.
Река Искър повишава опасно нивото си. Край Своге по пътя за с. Желен има опасност мостът да бъде отнесен, а много производствени помещения също са наводнени. Река Мътни вир край Ихтиман е излязла от коритото си и има опасност ромският квартал да бъде наводнен. В град Вършец са подкопани основите на моста над река Стара река, а в село Спанчевци са застрашени основите на моста над река Селска.
Вчера Стефан Иванов, общински съветник от групата на СДС, и Димитър Лозанов, кандидат за депутат от листата на ОДС, посетиха засегнатия от наводненията кв. "Славовци" в район Нови Искър. Те се ангажираха въпросът за отпускане на помощ на пострадалите от природното бедствие да бъде включен като точка 1 на заседанието на СОС в четвъртък.
Проливният дъжд, който вали от понеделник вечер в столицата, причини наводнения в приземните етажи на сгради в столичните квартали "Надежда", "Обеля" и "Овча купел", съобщиха от Гражданска защита. Екипи на Гражданска защита правят изкуствена дига на реката, преминаваща през квартал "Надежда". В столицата има наводнени подлези, улици и приземни етажи на домове в четирите квартала.
Много автомобили закъсаха в столичния квартал "Младост 4", както и в района на Висшия институт на МВР, в посока към Околовръстно шосе.
По думите на шефа на пожарната ген. Кирил Войнов най-много проблеми има в района на Волуяк, където работят екипи от регионалното звено в София. В района на "Обеля", ул. "Ломско шосе", е скъсана дигата на реката, залети са множество къщи и жилищни блокове.
Над 30 сигнала за наводнени обекти в София са подадени само до 6,30 ч във вторник сутрин на тел. 160.
Столичната община свика веднага кризисния си щаб за действия при стихийни бедствия и аварии, който се ръководи лично от кмета. Щабът включва представители на Столична община, Гражданска защита, СДВР, КАТ, на фирмите по чистота и търговски дружества, разполагащи с необходима за ситуацията техника. От кризисния щаб съобщиха още, че поставят 1000 чувала с пясък за укрепване на брега на реката в кв. "Обеля", която излезе от коритото си. Заради запушени улични шахти са наводнени къщите в центъра на кв. "Бенковски". Уведомена е "Софийска вода". Екипи на дружеството отводняват улиците и отпушват улични шахти. Има опасност от преливане на Владайска река срещу гараж "Земляне" и от заливане на жп линията между Курило и Кумарица.
Кризисен щаб е сформиран на територията на община Струмяни, в близост до която минава река Струма, каза кметът на общината Валентин Чиликов. Предупредителни писма ще бъдат изпратени до отговорниците на стадата и собствениците на рибарници в района на река Струма. В Кресна, където реката минава през града, също е сформирана група, която ще наблюдава реката денонощно, каза още кметът. "Имаме готовност, ако нивото продължи да се покачва, да изградим диги от мрамор", допълни Стоичков.

Днес се очакват нови наводнения

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология днес следобед се очаква в Северозападна България да има повишен оток от река Огоста и притоците западно от нея. Съществува опасност от нови наводнения, като особено застрашени са районите на Монтана, Бойчиновци и Козлодуй.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Перник - актуална информация за региона