реклама 468

петък, 13 март 2009 г.

Точкуват родителите за детските градини

Точкуват родителите за детските градини

Столичният общински съвет прие правилата за прием в детските градини. От септември приемът в детските градини в София ще става по 11 критерия. За всяко дете ще има допълнителни точки, от които ще зависи редът на кандидатстване.

Само 40% от групите ще се запълват от деца, ползващи предимство.

Сред предимствата отпадна това с приоритет да се ползва дете, чийто брат или сестра учат в желаната детска градина.

СОС подкрепи предложението на съветника от БСП Бойко Маринков за преподреждане на критериите за прием в детските градини, според което общите критерии са преди социалните.

Според председателя на съвета Андрей Иванов критерият "брат-сестра" ще бъде добавен в правилата за прием от педагогическите съвети на детските градини, които имат право да добавят със свои решения допълнителни критерии за прием.

Дълго обсъжданият вариант дали да се включи критерий платени данъци от родителите при приема на деца в детските градини в София в крайна сметка не влезе за обсъждане в Общинския съвет.

При кандидатстването тази година децата ще се класират по точки, като най-много ще събират деца сираци и такива, които са в приемни семейства, деца на инвалиди, на редовни студенти и от многодетни семейства, обясни зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Общите критерии за прием в детските градини, одобрени от съветниците в гласуваните правила, са наличието на постоянен или настоящ адрес в Столичната община, което носи две точки, работещ родител, който е социално осигурен - една точка, родител, който е редовен студент във ВУЗ в София - една точка, детето да е посещавало детска ясла най-малко шест месеца преди записването в детската градина - една точка, както и детето да има поне един родител или баба/дядо, които да работят в детско заведение в София - три точки.

Социалните критерии, които са определени в правилата за прием носят допълнителни точки за деца-сираци, полусираци, на родители с инвалидност над 71 процента, настанени за отглеждане в приемно семейство, деца в риск, от многодетни семейства или деца-близнаци.

Според приетите правила в случаите, когато за едно и също детско заведение броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места, решение за класирането се взема от педагогическия съвет на детската градина.

По социалните критерии ще могат да бъдат приемани до 40 процента от кандидатстващите деца за прием в детска градина.

За момента над 8000 деца кандидатстват за първа група, а обявените места са под 4000, обясни Йорданка Фандъкова. Очаква се те да се увеличат до 4500. Тя припомни, че от миналата година досега два пъти повече деца кандидатстват за детските градини.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Перник - актуална информация за региона